Ako je Aleksandar Makedonski (356. p.n.e. – 323. p.n.e.) jedan od najpoznatijih vojskovođa u istoriji, onda za Bukefala možemo slobodno reći da je najpoznatiji konj u istoriji. Aleksandar Makedonski je sin makedonskog kralja Filipa II, koga je nasledio na prestolu sa samo 20 godina starosti.

Prema legendi, Bukefala je Filipu II na prodaju ponudio tesalski odgajivač konja po ceni koja je višestruko prevazilazila vrednost samog konja – da ne spominjemo što ne da niko tog konja nije mogao da jaše, nego nije mogao ni da ga uzjaše. Filip je odbio da kupi konja, tvrdeći da ne vredi tog novca. Maldi Aleksandar je osudio oca zbog toga, tvrdeći da on može da ukorti konja. Otac mu je na to rekao da mora da ga uzjaše pred publikom, a ako ne uspe, dužan mu je sumu koju odgajivač traži za konja. Aleksandar se složio.

Aleksandar je prvo pustio konja da trči po areni u koju je doveden. Dečak je primetio da konj gleda u svoju senku i da pokušava da pobegen od nje. Uhvatio je konja i okrenuo ga ka suncu, nakon čeka ga je bez problema uzjahao. Njegov otac je bio imresioniran i rekao mu je da traži kraljevstvo dostojno njega, jer je Makedonija za njega premala. Od tog trenutka stvorilo se prijateljstvo koje je pokorilo teritorije od Stare Grčke do Indije. Na Bukefala niko nikad osim Aleksandra nije seo.

Bukefal je poticao od najboljih tesalskih rasa ratnih konja koji su odgajani još od kraja Bronzanog doba. Opisivan je kao ogromna i teška životinja sa velikom, masivnom glavom, crnom dlakom, sa belom zvezdom na čelu. Samo ime Bukefal u prevodu znači “volovska glava”.

Prema istorijskim izvorima Bukefal je živeo od 355. do 326. godine p.n.e. Navodi se i da je podlegao povredama nakon Bitke kod Hidaspesa u današnjem Pakistanu. Imao je 30 godina. Aleksandar Veliki je osnovao grad Bukefala, današnji Dželam u pakistanskoj saveznoj državi Pendžab, a konj je navodno zakopan u obližnjem gradu Džalalpur Šarif.

Tekst napisala Emina Knežević

Related Posts

Comments (0)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.