Da bismo jahali, nije nam potrebno samo da imamo konja, za njega odgovrajuće sedlo i uzdu, nego i da opremimo sebe kao jahače. Iako je danas moguće pronaći širok asortiman pred kojim možemo biti neodlučni šta je najbolje uzeti, izbor prave opreme ne mora uopšte biti komplikovan. U ovom tekstu daćemo vam nekoliko smernica kojih bi se valjalo pridržavati prilikom kupovine opreme i koja će istu značajno olakšati.
Generalno govoreći, oprema treba biti udobna i laka za održavanje. Pored ovoga, mora odgovarati zaštitnim standardima.

Kacige za jahanje i zaštitni prsluci

Obavezno prilikom kupovine proverite da li su atestirani i poseduju sertifikat o kvalitetu i bezbednostii da li su u skladu sa standardima o zaštiti (ovi podaci bi trebalo da pisu na deklaraciji). Što se velicine tiče, kaciga ne sme da steže, a takodje ne sme ni da bude praznog prostora izmedju nje i glave. Danas postoje kacige sa podesivim mehanizmom gde u istoj kacigi ima nekoliko veličina.

Savet je staviti kacigu na glavu i nositi je nekih 5 do 10 min i kada se kaciga skine ako postoji crveni trag na čelu znači da je mala. Takođe treba obratiti pažnju da ima ventilacioni sistem. Zaštitni prsluk za jahanje treba da bude takav da ne ograničava pokrete jahača. Najpraktičniji su oni koji se podešavaju putem čičak-traka.

Pantalone za jahanje

Ima ih u dva osnovna modela sa pojačanjem na kolenima i takozvani full-seat gde je cela unutrašnja strana pojačana kako bi se obezbedio bolji kontakt sa sedlom. Što se materijala tiče, najpraktičnija je kombinacija poliestera, elastina i viskoze. Poliester je materijal koji poboljšava otpornost, trajnost, dobar je izolacioni materijal, zadržava oblik posle pranja i uopšte se lako održava.

Viskoza daje mogućnost koži „da diše“. Elastin je savitljivo sintetičko vlakno. Ova tri materijala zajedno daju odeću koja je udobna i održava se po sistemu deri-peri, što je jako važno kao se u sedlu provodi dosta vremena.

Čepsovi

Praktičniji su i udobniji od čizama, jer kada nismo na konju mogu se skinuti, a opet ostajemo u obući prilagodjenoj radu oko konja. Ojačani su sa unutrašnje strane, što daje sabilnost nozi u uzengiji. Kod odabira čepsova, bitno je da su kada ih prvi put navučemo, knap uz najširi deo lista. Ako su u startu širi, vremenom će se još proširiti i spadati. Prilikom kupovine preko sajta, ako želimo da odaberemo veličinu, najbolje je to uraditi da sledeći način (i najbolje je da to neko uradi za vas): sedne se na stolicu sa bosim nogama na zemlji (ili u čarapama, bitno je samo da nisu u obući), preporuka je da budu obučene pantalone za jahanje koje se inače nose, kao i čarape.

Širina lista se meri na njegovom najširem delu. Dužina se meri od pete do prevoja u kolenu. Ta dva broja koja se dobiju uporede se sa priloženom mernom tabelom na sajtu. Što se materijala tiče, oni od mikrofibera su najpraktičniji. Sam materijal je udoban, otporan na habanje i što je jako bitno zadržava oblik tokom korišćenja. Takve čepsove možete održavati prostim pranjem u mašini na 30 stepeni.

Rukavice

Prilikom izbora rukavica za jahanje treba voditi računa da prijanjaju uz šaku (ako su veće mogu da nažuljaju prilikom držanja dizgina) i da imaju ojačanja na delu gde se drže dizgini kako bi kontakt bio konstantan bez kliženja i naravno žuljeva. Veličina se meri tako što se metar (po mogućstvu onaj mekani, krojački) obmota oko najšireg dela šake i dobjeni santimetri se uporede sa priloženom tabelom na sajtu. Preporuka je da desnoruku mere desnu šaku, levoruki levu. Idealan materijal je poliester, u njemu se ruka ne znoji, ne haba se lako i može se prati u mašini.

Pored ove navedene opreme koja spada pod kategoriju zaštitne, za jahanje po potrebi možemo koristiti korbač i mamuze koji treba da budu prilagodjeni pre svega znanju i veštini jahača, kao i onome šta tražimo od konja u treningu. Jahačku garderobu možemo dopuniti i atraktivnim majicama i prislucima za jahanje kako bi izgled na konju bio što elegantniji.

Related Posts

Comments (0)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.