Ždrebe
Poni na travi
Dečak i poni

Poniji se razlikuju od konja pre svega po ponašanju i visini. Razlike u kretanju se, pre svega ogledaju u tome što poni konji imaju veoma siguran korak, i stabilni su u pokretu.

Glava poni konja je kratka, široka i elegnatna, prema njušci se postepeno sužava. Uši su male, vrlo pokretljive i osetljive. Imaju kraći, mišićav vrat i zaobljen greben uz kratka i veoma snažna leđa.

Rep i griva u ponija su veoma dugi i gusti što ih štiti od hladnoće i vlage. Pored karakterističnih, dubokih grudi, poniji imaju kratke i jake noge. Kopita su im mala, tvrda i izdržljiva na neravnim, stenovitim podlogama.

Prosečna visina ponija je između 80 i 150cm.

Danas najpoznatiji i deci najomiljeniji poni konji su Shetland pony. Ova rasa potiče sa istoimenog ostrva, skoro 200 km udaljenog severno od Škotske. Karakteriše ga nizak rast, nije preterano zahtevan, veoma je otporan i izdržljiv.

Odrastao i beba poni

Šetland poni je veoma dugovečna i zdrava rasa, nije retko da primerci ove rase žive i do 40 godina starosti, što je skoro dvostruko u odnosu na neke druge rase.

Devojčica i poni
Poni bebe
Poni ždrebe

Što se tiče boje, šetlandi se javljaju u svim postojećim bojama, često se sreću vranci (kakvi su im bili preci), zatvoreno dorati i šareni, ređe alati i zekani. Pretežno su dobre naravi, umiljate i razigrane. Visina ovih konja obično ne prelazi 100 cm, a neretko se javljaju i primerci ispod 80cm.

Poni
Vileda